Talvikurpista on monipuolinen kasvis ja lajikkeesta riippuen helppokin kasvatettava, joka antaa parhaimmillaan yltäkylläisen sadon. Kurpista on valkosipulin ohella helpoimpia säilöttäviä, sillä se säilyy pitkälle talveen aivan huoneenlämmössä. Keittiössä sen käyttö ei rajoitu vain perinteisen kurpitsapikkelssin tekoon, vaan sitä voi paahtaa, soseuttaa, keittää ja höyryttää ja käyttää sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin.
Tässä yksi lempiresepteistäni :). Halloumin tilalla voit käyttää fetaa tai vaikkapa tofu- tai mifukuutioita. Fetakuutiot kannattaa lisätä vasta samaan aikaan kuin
Ainekset
Tee näin:
Valmistele kasvikset: kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko n. 1-2 cm kuutioiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua chili. Hienonna rosmariini. Paloittele halloumi n. 1x1 cm kuutioiksi. Rouhi saksanpähkinät karkeasti.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen (kiertoilma 225). Yhdistä kasvikset ja halloumi. Lisää joukkoon öljy, rosmariini, 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Paahda kasviksia ja juustoa uunissa ylätasolla n. 15-20 minuuttia, kunnes halloumi on saanut vähän väriä ja kurpitsa ja sipuli alkavat pehmetä. Tiputa lämpö puolessa välissä 225 (200) asteeseen. Laita suolattu pastavesi kiehumaan.
Kun kasvikset ovat olleet uunissa 15-20 minuuttia, sekoita n. 2 tl hunajaa/vaahterasiirappia pähkinärouheeseen. Ota pelti uunista, kääntele kasvikset ja lisää pähkinärouhe sekaan. Laita takaisin uuniin.
Laita heti perään pasta kiehumaan. Kurpitsaseos saa olla uunissa pastan kypsymisen ajan, pellin voi tarvittaessa laskea alemmas, jos kasvikset alkavat tummua liikaa. Kun pasta on kypsää, kaada vesi pois (säästä n. 1 dl vettä). Yhdistä kurpitsaseos ja pasta isossa tarjoilukulhossa, lisää loraus keitinlientä ja vähän öljyä. Sekoita ja tarjoile. Pinnalle voi ripotella mustaleimaemmental- tai parmesaaniraastetta.