Itäisen Välimeren kurkkutahna tsatsiki on oiva keino käyttää loppukesän runsasta kurkkusatoa. Tsatsiki sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä, pitaleivän tai hampurilaisen täytteenä tai esim. salaatin, savukalan tai lihapullien lisukkeena. Tällä ohjeella saat paksun, pehmeän tahnan, jossa on paljon kurkkua ja joka pysyy hyvin esim. pitaleivän sisällä.
Tsatsiki (n. 9 dl)
Ainekset:
n. 650 g kurkkua
400 g kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia*
1-2 tl merisuolaa
2-3 valkosipulinkynttä
0,5-1 tl mustapippuria rouhittuna
pieni nippu tilliä, hienonnettuna n. 2-3 rkl
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruuna
Tee näin:
*Jos teet jogurtin itse, laita jogurtti valumaan jääkaapiin jo edellisenä iltana.
Raasta kurkku karkealla terällä.
Sekoita kurkkuraasteen sekaan sekaan 1 tl merisuolaa ja jätä suolaantumaan n. 15-30 minuutiksi.
Hienonna sillä aikaa valkosipulinkynnet ja tilli. Voit myös puristaa jo valmiiksi sitruunasta mehun pieneen astiaan.
Kun kurkku on suolaantunut ja neste erottunut, puristele neste hyvin pois raasteesta ja lisää puristettu kurkkuraaste jogurtin joukkoon.**
Lisää jogurtin ja kurkkuraasteen sekaan mustapippuri, tilli, valkosipuli, öljy ja sitruunamehu. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku: lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa. Voit myös lisätä sitruunamehua tai pienen hömpsyn valkoviinietikkaa, jos haluat tsatsikista kirpsakampaa.
Jaa tahna purkkeihin: se mahtuu hyvin kolmeen Mirette-lasipurkkiin. Niissä tsatsiki on kaunis laittaa tarjolle vaikka juhlapöytään tai viedä tuliaisena grilli-iltaan.
Säilytä jääkaapissa, tsatsiki säilyy 2-3 päivää.
*Voit myös valmistaa jogurtin itse: valuta 1 litra jogurttia esim. kahvinsuodatinpussilla vuoratussa hillosuppilossa yön yli. Valutus auttaa saamaan esim. rasvattomaan jogurttiin hyvän koostumuksen. 1 litrasta jogurttia tulee n. 400 g paksua jogurttia ja n. 5 dl heraa, joka on erinomaista esim. leivontaan, lettuihin ja pannareihin.
**Kurkun valutusnesteen voit käyttää esim. leipä- tai lettutaikinaan tai keiton liemeen. Sämpylöihin tulee pieni vihreä vivahde :).
Vinkki: voit vaihtaa tillin tilalle mintun, jolloin saat hellepäivään sopivan raikkaan version tsatsikista.