Kurpitsa-halloumipasta


Opskrifter by Sari, 3.11.2024

Talvikurpista on monipuolinen kasvis ja lajikkeesta riippuen helppokin kasvatettava, joka antaa parhaimmillaan yltäkylläisen sadon.  Kurpista on valkosipulin ohella helpoimpia säilöttäviä, sillä se säilyy pitkälle talveen aivan huoneenlämmössä. Keittiössä sen käyttö ei rajoitu vain perinteisen kurpitsapikkelssin tekoon, vaan sitä voi paahtaa, soseuttaa, keittää ja höyryttää ja käyttää sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin.

Tässä yksi lempiresepteistäni :). Halloumin tilalla voit käyttää fetaa tai vaikkapa tofu- tai mifukuutioita. Fetakuutiot kannattaa lisätä vasta samaan aikaan kuin

Kurpitsa-halloumipasta (4-5 annosta)

Ainekset

  • n. 1 kg talvikurpitsaa (kaikki laadut käy)
  • 1 iso punasipuli
  • 2-3 chiliä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pkt halloumia
  • n. 2 dl saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä
  • 2-3 rkl öljyä
  • 1 rkl + 2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
  • n. 1 rkl tuoretta rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • 250 g pastaa, esim. spagettia tai linguinea
  • tarjoiluun mustaleimaemmentalia tai parmesaania maun mukaan

Tee näin:

Valmistele kasvikset: kuori kurpitsa, poista siemenet ja pilko n. 1-2 cm kuutioiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipuli. Silppua chili. Hienonna rosmariini. Paloittele halloumi n. 1x1 cm kuutioiksi. Rouhi saksanpähkinät karkeasti.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen (kiertoilma 225). Yhdistä kasvikset ja halloumi. Lisää joukkoon öljy, rosmariini, 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Paahda kasviksia ja juustoa uunissa ylätasolla n. 15-20 minuuttia, kunnes halloumi on saanut vähän väriä ja kurpitsa ja sipuli alkavat pehmetä. Tiputa lämpö puolessa välissä 225 (200) asteeseen. Laita suolattu pastavesi kiehumaan.

Kun kasvikset ovat olleet uunissa 15-20 minuuttia, sekoita n. 2 tl hunajaa/vaahterasiirappia pähkinärouheeseen. Ota pelti uunista, kääntele kasvikset ja lisää pähkinärouhe sekaan. Laita takaisin uuniin.

Laita heti perään pasta kiehumaan. Kurpitsaseos saa olla uunissa pastan kypsymisen ajan, pellin voi tarvittaessa laskea alemmas, jos kasvikset alkavat tummua liikaa. Kun pasta on kypsää, kaada vesi pois (säästä n. 1 dl vettä). Yhdistä kurpitsaseos ja pasta isossa tarjoilukulhossa, lisää loraus keitinlientä ja vähän öljyä. Sekoita ja tarjoile. Pinnalle voi ripotella mustaleimaemmental- tai parmesaaniraastetta.

Du kunne også være interresseret i

Sarin maustekurkut

Maustekurkkuihin saat säilöttyä talteen ison kasan kurkkuja. Napakat avomaankurkut sopivat reseptiin parhaiten, mutta olen käyttänyt usein myös kasvihuonekurkkuja, ja hyvää tulee niinkin! Omaan reseptiin käytän yleensä mustapippuria ja sellerinsiemeniä, mutta ne voi korvata myös ...

Karviascurd

Punaisista karviaisista saat kauniin, kirpsakan ja makean tahnan eli curdin, joka sopii esim. leivonnaisten täytteeksi, jäätelön kastikkeeksi, paahtoleivän tai keksien päälle tai vaikka jogurtin tai rahkan maustamiseen. Superhelppo ja nopea curd on tehty hillosokerilla, joten se ...

Tsatsiki

Itäisen Välimeren kurkkutahna tsatsiki on oiva keino käyttää loppukesän runsasta kurkkusatoa. Tsatsiki sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä, pitaleivän tai hampurilaisen täytteenä tai esim. salaatin, savukalan tai lihapullien lisukkeena. Tällä ohjeella saat paksun, pehmeä...