
Köynnöskrassi on jokapihan luottokasvi, joka kasvaa huonommallakin säällä ja kukkii vähän kehnommassakin maassa. Sitä voi kasvattaa sekä ruukuissa että maassa, ja se houkuttelee esim. kaalikoita pois kaalikasvien kimpusta. Kimalaiset rakastavat krassinkukkia! Krassin voi suorakylvää toukokuussa tai esikasvattaa lyhyesti muutaman viikon ajan. Syksyllä voit kerätä omat siemenet talteen seuraavaa kevättä odottamaan.
Koko krassi on syötävä ja se maistuu kevyen pippuriselle. Sen siemenistä tai nupuista voit valmistaa ”kapriksia”, lehdet ja kukat sopivat salaatteihin, kääryleisiin, pinaatin tilalle, sellaisenaan leivän päälle tai kokeile tätä maukasta pestoa, jota voit laittaa pastan sekaan, leivälle, uusille perunoille, focaccian tai pizzapohjan päälle tai vaikka lyttypotuille kermaviilin kanssa. Tähän reseptiin voit myös heinäkuussa hyödyntää valkosipuleiden kukkaversoja eli skeippejä. Korvaa ohjeen valkosipulinkynnet muutamalla skeipillä tai maun mukaan.
Ainekset:
Tee näin:
Poimi krassinlehdet ja –kukat, huuhtele ne ja kuivaa huolellisesti esim. salaattilingolla.
Paahda manteleita hetki pannulla.
Lisää kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon, tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Käytä konetta, kunnes seos on mieluisen hienoa. Voit lisätä tarvittaessa öljyä, jos haluat tahnasta juoksevampaa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa/pippuria.
Jaa tahna purkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Pesto säilyy 4-5 päivää ja sitäkin pidempään, jos jätät juuston valmistusvaiheessa pois ja lisäät sen joukkoon vasta ennen tarjoilua. Jos käytit tuoreita aineksia, voit myös pakastaa pestoa talveksi. Pienet minigrip-pussit ovat tähän käteviä.
Vinkki: Pakkaa pesto nätteihin Mirette-lasipurkkeihin ja vie tuliaisiksi kesäkylään hyvän pastan, tuoreen leivän ja kukkakimpun kanssa :).
t. Sari :)