Krassipesto


Recepty by Sari, 11.7.2025

Köynnöskrassi on jokapihan luottokasvi, joka kasvaa huonommallakin säällä ja kukkii vähän kehnommassakin maassa. Sitä voi kasvattaa sekä ruukuissa että maassa, ja se houkuttelee esim. kaalikoita pois kaalikasvien kimpusta. Kimalaiset rakastavat krassinkukkia! Krassin voi suorakylvää toukokuussa tai esikasvattaa lyhyesti muutaman viikon ajan. Syksyllä voit kerätä omat siemenet talteen seuraavaa kevättä odottamaan.

Koko krassi on syötävä ja se maistuu kevyen pippuriselle. Sen siemenistä tai nupuista voit valmistaa ”kapriksia”, lehdet ja kukat sopivat salaatteihin, kääryleisiin, pinaatin tilalle, sellaisenaan leivän päälle tai kokeile tätä maukasta pestoa, jota voit laittaa pastan sekaan, leivälle, uusille perunoille, focaccian tai pizzapohjan päälle tai vaikka lyttypotuille kermaviilin kanssa.  Tähän reseptiin voit myös heinäkuussa hyödyntää valkosipuleiden kukkaversoja eli skeippejä. Korvaa ohjeen valkosipulinkynnet muutamalla skeipillä tai maun mukaan.

Krassipesto

Ainekset:

  • n. 1 l krassinlehtiä
  • n. 0,5 l krassinkukkia
  • n. 3,5 dl öljyä (oliivi- tai rypsiöljy sopii hyvin)
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 2,5-3,5 dl manteleita tai muita pähkinöitä
  • n. 120-150 g mustaleimaemmentalia tai parmesaania raastettuna
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Tee näin:

Poimi krassinlehdet ja –kukat, huuhtele ne ja kuivaa huolellisesti esim. salaattilingolla.

Paahda manteleita hetki pannulla.

Lisää kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon, tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Käytä konetta, kunnes seos on mieluisen hienoa. Voit lisätä tarvittaessa öljyä, jos haluat tahnasta juoksevampaa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa/pippuria.

Jaa tahna purkkeihin ja säilytä jääkaapissa. Pesto säilyy 4-5 päivää ja sitäkin pidempään, jos jätät juuston valmistusvaiheessa pois ja lisäät sen joukkoon vasta ennen tarjoilua. Jos käytit tuoreita aineksia, voit myös pakastaa pestoa talveksi. Pienet minigrip-pussit ovat tähän käteviä.

Vinkki: Pakkaa pesto nätteihin Mirette-lasipurkkeihin ja vie tuliaisiksi kesäkylään hyvän pastan, tuoreen leivän ja kukkakimpun kanssa :).

t. Sari :)

Mohlo by vás zajímat také

Kurpitsa-halloumipasta

Talvikurpista on monipuolinen kasvis ja lajikkeesta riippuen helppokin kasvatettava, joka antaa parhaimmillaan yltäkylläisen sadon.  Kurpista on valkosipulin ohella helpoimpia säilöttäviä, sillä se säilyy pitkälle talveen aivan huoneenlämmössä. Keittiössä sen käyttö ei rajoitu...

Sarin maustekurkut

Maustekurkkuihin saat säilöttyä talteen ison kasan kurkkuja. Napakat avomaankurkut sopivat reseptiin parhaiten, mutta olen käyttänyt usein myös kasvihuonekurkkuja, ja hyvää tulee niinkin! Omaan reseptiin käytän yleensä mustapippuria ja sellerinsiemeniä, mutta ne voi korvata my...

Karviascurd

Punaisista karviaisista saat kauniin, kirpsakan ja makean tahnan eli curdin, joka sopii esim. leivonnaisten täytteeksi, jäätelön kastikkeeksi, paahtoleivän tai keksien päälle tai vaikka jogurtin tai rahkan maustamiseen. Superhelppo ja nopea curd on tehty hillosokerilla, joten ...