Sipulin ja purjon kasvatus


Hoito- ja kasvatusohjeet, Viljelyvinkit by Sari, 18.3.2025

Ruokasipulia ja sen lajikkeita (Allium cepa) voi kasvattaa kesällä kasvimaalla kahdella tapaa: istuttamalla keväällä istukassipuleita tai kylvämällä siemenistä pikkutaimia, jotka istutetaan keväällä kasvimaalle. Kumpikin keino toimii hyvin, mutta istukassipulit ovat herkempiä kukkimaan kesällä, jos lämpötilat vaihtelevat kovasti, kun taas siementaimilla tätä ongelmaa ei yleensä ole. Lisäksi sipulien kylväminen siemenistä avaa puutarhurille aivan uuden maailman, sillä sipulilajikkeita on saatavilla siemeninä hurjasti enemmän kuin istukassipuleita. Purjon (Allium porrum) kasvatus pitää aloittaa siemenestä. Sekä sipulin että purjon kasvatus on hyvin samanlaista, joten niille sopii hyvin sama kasvatusohje. Tässä artikkelissa kerron siemenkasvatuksesta, sillä se on harmillisesti paljon vieraampi kasvatustapa monelle, vaikka tulokset ovat yleensä hyvät :).

Sekä sipulin että purjon voi kasvattaa joko perinteisellä tavalla yksittäisinä taimina tai pieninä taimiryppäinä. Taimiryppäissä yksittäisen sipulin koko jää hieman pienemmäksi, mutta satoa tulee silti kivasti, koska samalle kasvatusalalle mahtuu reilummin taimia. Kasvatustapa on myös yksinkertaisempi ja säästää aikaa ja tilaa esikasvatusvaiheessa, kun taimia ei tarvitse koulia yksitellen. Sipulille sopiva taimiryppään koko on n. 4-5 taimea/rypäs ja purjolle 2-4 taimea/rypäs. Perinteisesti yksittäin kasvatettuna purjoa mullataan kesällä, mutta rypästä ei valkaista, joten rypäskasvatus on siinäkin mielessä helpompaa. Satoa ryppäistä voi korjata yksitellen aina isoin taimi kerrallaan ja jättää pienemmät vielä kasvamaan.

Sipulien esikasvatus aloitetaan helmi-maaliskuussa. Tarvitset kylvöön siementen lisäksi pieniä muoviruukkuja tai kennoston sekä kuohkeaa kylvömultaa. Minikasvihuoneesta on apua kosteuden ylläpitämisessä. Täytä ruukut kylvömullalla, tiivistä ja täytä uudelleen. Kostuta multa ja kylvä siemenet mullan pinnalle. Kylvä sipulin siemeniä n. 6-7 siementä/potti ja purjoa 5-6 siementä/potti. Sipulikasvien siementen itävyys laskee nopeasti, joten yli vuoden vanhempia siemeniä voi kylvää vähän reilummin ja tarvittaessa harventaa kylvöstä.

Peitä siemenet ohuella multakerroksella, voit halutessasi myös ripotella mullan pinnalle vermikuliittia tasaamaan kosteutta. Lämpömattoa ei tarvita, vaan idätykseen riittää hyvin huoneenlämpö. Pidä kylvös kosteana ja sijoita se valoisaan paikkaan ikkunalaudalle tai kasvivalon alle. Sipuli itää n. viikossa-kahdessa. Kun taimet ovat itäneet, voit poistaa minikasvihuoneen kannen. Aloita taimien lannoittaminen muutaman viikon kuluttua itämisestä, sillä sipulikasvit tarvitsevat melko runsaasti ravinteita. Lämpimässä huoneessa sipulin ja purjon taimet alkavat helposti notkua, joten niitä voi lyhentää tarvittaessa n. 8 cm korkuisiksi. Taimiryppäille ei tarvitse tehdä heti mitään, vaan taimien voi antaa kasvaa vielä kokoa. Jos näyttää sille, että ryppäillä alkaa olla ahdasta taimiruukussa, istuta rypäs isompaan ruukkuun. Jos haluat kasvattaa sipulit ja purjot yksittäisinä taimina, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa, kun niissä on muutama lehti.

Ulosistutus

Taimet siirretään ulos touko-kesäkuussa, kun hallanvaara on ohi. Niiden karaisu eli ulkoelämään totuttaminen kannattaa aloittaa jo toukokuussa. Valitse taimille aurinkoinen ja kuohkea kasvupaikka. Lannoita kasvimaa hyvin puutarha- tai kasvimaalannoitteella, ja istuta taimet n. 1 cm syvempään kuin missä ne ovat taimiruukuissa kasvaneet. Taimiryppäille sopiva istutusväli on n. 30 cm ja yksittäisille taimille 10-15 cm. Kastele taimet huolellisesti. Sipulin ja purjon taimet ovat yleensä tosi hentoisia vielä ulosistutusvaiheessa, joten huolehdi hyvin maan kosteudesta ja varjosta tarvittaessa taimia ohuella kasviharsolla.

Sipulikasvien suurin riesa kasvimaalla on sipulikärpänen, joka munii taimiin ja munista kuoriutuu toukkia, jotka kaivautuvat sipuliin pilaten sen. Sipulikärpästä voi koittaa torjua ripottelemalla istutusvakoon ja taimien ympärille puhdasta lehtipuutuhkaa, käyttämällä taimien päällä tiivistä tuhohyönteisverkkoa sekä käyttämällä mineraalilannoitteita, sillä orgaaniset lannoitteet ja lanta houkuttelevat tuoksullaan kärpäsiä. Kivennäismaassa on vähemmän sipulikärpäsongelmia kuin turvepohjaisessa maassa, joten esim. mustan mullan tilalla kannatta käyttää esim. istutusmultaa tai ehtaa peltomultaa.

Satoa voi molemmista kerätä sitä mukaa, kun isoimmat valmistuu. Varastoitavan sipulin kannattaa kuitenkin antaa tuleentua ennen varsinaista sadonkorjuuta, jotta sipulit säilyisivät paremmin. Tuleentuminen tarkoittaa sitä, että sipulin varsi taittuu kaulan kohdalta ja lehdet alkavat kellastua. Sipulit nostetaan maasta ja niiden annetaan kuivahtaa varjoisassa, kuivassa ja lämpimässä paikassa muutaman päivän, jotta kuori kuivuu suojaamaan sipulia. Sen jälkeen sipulin kaula katkaistaan kiertämällä, juuret leikataan pois ja sipulit varastoidaan. Sipuli säilyy sellaisenaan viileässä ja pimeässä, mutta sen voi myös esim. kuivata, pakastaa tai hapattaa. Purjot saavat kasvaa syksyn ensipakkasiin asti, sillä ne kestävät yleensä hyvin kylmää ja jatkavat tanakoitumista syksylläkin. Ne myös säilyvät maassa paremmin kuin vaikka jääkaapissa. Purjot nostetaan ylös, juuret katkaistaan ja lehtiä tarvittaessa lyhennetään. Purjot säilötään kuivaamalla, pakastamalla tai sellaisenaan hiekkaan tai lannoittamattomaan turpeeseen haudattuna kellarissa.

Kivoja sipulinkasvatushetkiä!

t. Sari :)

 

 

Du kan også være interessert i

Talvikylvö

Talvikylvö on syyskylvön ohella toinen kevään esikasvatustöitä helpottava kylvötapa. Talvikylvössä voi hyödyntää koko talvikauden kevättalven kuukaudet mukaan lukien. Talvikylvössä siemenet kylvetään talvella kirkaskantisiin kylvöastioihin (esim. pienoiskasvihuoneisiin, isoihi...

Paprikan ja chilin kasvatus

Ruokapaprika (Capsicum annuum) ja chilit (Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum baccatum, Capsicum pubescens, Capsicum frustescens) kuuluvat samaan koisokasvien heimoon kuin mm. peruna, tomaatti, munakoiso ja tomatillo. Niiden kasvatuskin on hyvin samanlaista, mutta use...

Myöhäinen syyskylvö

Myöhäinen syyskylvö on näppärä keino helpottaa kevään puutarha-askareita. Kylvö kannattaa jättää juuri talven tulon alle, jotta siemenet eivät ehdi itää, vaan ne itävät vasta keväällä säiden lämmetessä. Maassa on silloin paljon kosteutta lumen sulamisen jäljiltä, joten puutarh...