Punaisista karviaisista saat kauniin, kirpsakan ja makean tahnan eli curdin, joka sopii esim. leivonnaisten täytteeksi, jäätelön kastikkeeksi, paahtoleivän tai keksien päälle tai vaikka jogurtin tai rahkan maustamiseen. Superhelppo ja nopea curd on tehty hillosokerilla, joten se säilyy hyvin useamman viikon jääkaapissa (jos se säästyy herkkusuilta...). Tästä tulee erinomaista myös puna- tai valkoherukoilla tai karviasten ja herukoiden sekoituksella. Valkoherukoiden kanssa voit lisätä mukaan lorauksen sitruuna- tai limemehua.
Karviaiscurd (n. 5,5 dl)
Ainekset:
8 dl punaisia karviaisia (tai esim. punaherukoita tai herukoiden ja karviaisten sekoitusta)
2 dl hillosokeria
0,5 dl maissitärkkelysjauhoja
50 g voita tai vegaanista voita
Tee näin:
Soseuta karviaiset sauvasekoittimella, tehosekoittimella tai sosemyllyllä.
Siivilöi sose kattilaan.
Sekoita siivilöidyn soseen sekaan huolellisesti hillosokeri ja maissitärkkelys.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä seosta keskilämmöllä 2-3 minuuttia, kunnes seos sakenee ja kirkastuu. Sekoittele koko ajan, jotta massa ei pala pohjaan.
Kun seos on paksuuntunut, ota kattila pois liedeltä ja sekoita tahnaan voi.
Jaa tahna purkkeihin: se mahtuu hyvin kahteen 262 ml Rondelette-lasipurkkiin.