Tsatsiki


Recipes by Sari, 3.8.2024
Itäisen Välimeren kurkkutahna tsatsiki on oiva keino käyttää loppukesän runsasta kurkkusatoa. Tsatsiki sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä, pitaleivän tai hampurilaisen täytteenä tai esim. salaatin, savukalan tai lihapullien lisukkeena. Tällä ohjeella saat paksun, pehmeän tahnan, jossa on paljon kurkkua ja joka pysyy hyvin esim. pitaleivän sisällä.


Tsatsiki (n. 9 dl)

Ainekset:
  • n. 650 g kurkkua
  • 400 g kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia*
  • 1-2 tl merisuolaa
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 0,5-1 tl mustapippuria rouhittuna
  • pieni nippu tilliä, hienonnettuna n. 2-3 rkl
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruuna
Tee näin:

*Jos teet jogurtin itse, laita jogurtti valumaan jääkaapiin jo edellisenä iltana.
  1. Raasta kurkku karkealla terällä. 
  2. Sekoita kurkkuraasteen sekaan sekaan 1 tl merisuolaa ja jätä suolaantumaan n. 15-30 minuutiksi.
  3. Hienonna sillä aikaa valkosipulinkynnet ja tilli. Voit myös puristaa jo valmiiksi sitruunasta mehun pieneen astiaan.
  4. Kun kurkku on suolaantunut ja neste erottunut, puristele neste hyvin pois raasteesta ja lisää puristettu kurkkuraaste jogurtin joukkoon.**
  5. Lisää jogurtin ja kurkkuraasteen sekaan mustapippuri, tilli, valkosipuli, öljy ja sitruunamehu. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku: lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa. Voit myös lisätä sitruunamehua tai pienen hömpsyn valkoviinietikkaa, jos haluat tsatsikista kirpsakampaa.
  6. Jaa tahna purkkeihin: se mahtuu hyvin kolmeen Mirette-lasipurkkiin. Niissä tsatsiki on kaunis laittaa tarjolle vaikka juhlapöytään tai viedä tuliaisena grilli-iltaan.
  7. Säilytä jääkaapissa, tsatsiki säilyy 2-3 päivää.
*Voit myös valmistaa jogurtin itse: valuta 1 litra jogurttia esim. kahvinsuodatinpussilla vuoratussa hillosuppilossa yön yli. Valutus auttaa saamaan esim. rasvattomaan jogurttiin hyvän koostumuksen. 1 litrasta jogurttia tulee n. 400 g paksua jogurttia ja n. 5 dl heraa, joka on erinomaista esim. leivontaan, lettuihin ja pannareihin.
**Kurkun valutusnesteen voit käyttää esim. leipä- tai lettutaikinaan tai keiton liemeen. Sämpylöihin tulee pieni vihreä vivahde :).

Vinkki: voit vaihtaa tillin tilalle mintun, jolloin saat hellepäivään sopivan raikkaan version tsatsikista. 

Mogą Ciebie zainteresować również

Kurpitsa-halloumipasta

Talvikurpista on monipuolinen kasvis ja lajikkeesta riippuen helppokin kasvatettava, joka antaa parhaimmillaan yltäkylläisen sadon.  Kurpista on valkosipulin ohella helpoimpia säilöttäviä, sillä se säilyy pitkälle talveen aivan huoneenlämmössä. Keittiössä sen käyttö ei rajoitu va...

Sarin maustekurkut

Maustekurkkuihin saat säilöttyä talteen ison kasan kurkkuja. Napakat avomaankurkut sopivat reseptiin parhaiten, mutta olen käyttänyt usein myös kasvihuonekurkkuja, ja hyvää tulee niinkin! Omaan reseptiin käytän yleensä mustapippuria ja sellerinsiemeniä, mutta ne voi korvata myös ...

Karviascurd

Punaisista karviaisista saat kauniin, kirpsakan ja makean tahnan eli curdin, joka sopii esim. leivonnaisten täytteeksi, jäätelön kastikkeeksi, paahtoleivän tai keksien päälle tai vaikka jogurtin tai rahkan maustamiseen. Superhelppo ja nopea curd on tehty hillosokerilla, joten se ...