
Mustakaali (palmukaali) Nero di Toscana on perinteinen italialainen lehtikaali, joka kasvattaa hyvin tummat, poimuiset lehdet. Lehdet ovat sileämmät kuin tavallisella lehtikaalilla, joten ne on helpompi puhdistaa ruuanlaittoa ja säilöntää varten. Lehtien rakenne on myös rapeampi. Lehtikaali sisältää runsaasti vitamiineja ja se sopii hyvin esim. pataruokiin, keittoihin, paistoksiin ja jopa pizzaan! Lehtikaalit kestävät hyvin kylmää ja niiden paras kasvuaika alkaa yleensä vasta syyskesällä, kun tuholaispainekin alkaa helpottaa. Pieni pakkasen puraisu makeuttaa lehtiä. Taimet kannattaa suojata tiiviillä hyönteisverkolla koko kesäkauden ajan, jos halajaa ehjiä lehtiä, sillä kaalikoit, kirpat ja kaaliperhoset rakastavat kaaleja.
Lehtikaalin voi esikasvattaa 3-4 viikkoa huhti-kesäkuussa tai kylvää suoraan avomaalle touko-kesäkuussa. Esikasvatuksen ongelmaksi voi muodostua, että lämpimissä sisätiloissa taimista kasvaa usein venyneitä rimpuloita. Esikasvatuksen sijaan lehtikaalille kannattaa kokeilla talvikylvöä, jonka avulla saa hyvät, luonnon koulimat tanakat taimet. Lehtikaali viihtyy auringossa tai puolivarjossa ravinteikkaassa ja kuohkeassa maassa. Kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa vuosittain möhöjuuren ehkäisemiseksi.
Lehtikaalin voi säilöä kuivattuna, hapatettuna tai pakastettuna sellaisenaan tai kevyesti ryöpättynä.
Pussissa n. 100 siementä.