Sarin maustekurkut


レシピ by Sari, 20.8.2024
Maustekurkkuihin saat säilöttyä talteen ison kasan kurkkuja. Napakat avomaankurkut sopivat reseptiin parhaiten, mutta olen käyttänyt usein myös kasvihuonekurkkuja, ja hyvää tulee niinkin! Omaan reseptiin käytän yleensä mustapippuria ja sellerinsiemeniä, mutta ne voi korvata myös maustepippurilla ja sinapinsiemenillä. Maustekurkut ovat mausteisen makeita, ja ne ovat parhaimmillaan esim. hampurilaisten, hodareiden ja tortilloiden täytteenä. Ja tietty leivän päällä ja suoraan purkista syötynä :D.


Maustekurkut (n. 10 Mirette-purkkia, eli n. 4 litraa)

Ainekset:
  • n. 2 kg kurkkua
  • valkosipulinkynsiä maun ja koon mukaan, n. 3-5 kynttä on aika hyvä määrä
  • n. 5 cm pala inkivääriä tai piparjuurta
  • n. 1 -2 rkl kokonaisia musta- tai maustepippureita
  • nippu lehtitilliä (tai reilusti tillinkruunuja)
  • 2 isoa sipulia
  • n. 1-2 rkl sellerin- tai sinapinsiemeniä
  • sekaan voi laittaa myös chili- tai paprikaviipaleita tai mustaherukanlehtiä
  • 12 dl vettä
  • 5,5 dl sokeria
  • 2-3 rkl suolaa
  • 5 dl väkiviinaetikkaa

Tee näin:
  1. Pese kurkut huolellisesti ja kuivaa ne sekä kuori valkosipulit, sipulit ja inkivääri.
  2. Viipaloi kurkut, sipulit, valkosipulinkynnet ja inkivääri. Voit myös hienontaa tillin, jos käytät lehtitilliä. Kruunut voit jättää kokonaisiksi.
  3. Kuumenna vesi, sokeri ja suola kattilassa kiehuvaksi. Kun sokeri ja suola ovat liuenneet veteen, lisää etikka ja kuumenna kiehumispisteeseen.
  4. Lado kuumiin purkkeihin kerroksittain viipaloidut kurkut, sipulit, valkosipulit ja inkivääri. Päälimmäiseksi kerrokseksi kannattaa jättää kurkkuviipaleita, ne pystyy parhaiten nesteen alla. Ripottele väleihin pippuria, siemeniä ja tilliä sekä halutessasi esim. chiliviipaleita tai mustaherukanlehtiä.
  5. Kun purkit ovat täynnä, kaada kuuma säilöntäliemi kasvisten päälle. Täytä purkit niin täyteen, että kasvikset peittyvät, mutta purkin reunaan jää n. 0,5 cm väliä, jotta saat suljettua hyvin kannet. Jos näyttää, että purkkiin jää ilmataskuja, voit painella niitä pois esim. puhtaalla lusikanvarrella. Puhdista tarvittaessa purkin kierteet ja sulje kannet tiiviisti. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön.
  6. Kun säilykkeet ovat jäähtyneet tarpeeksi, kuulet pienen napsahduksen, kun purkkiin muodostuu alipaine.
  7. Siirrä purkit jääkaappiin ja anna niiden tekeytyä vähintään viikko tai pari. Kylmässä säilytettynä kurkut säilyvät seuraavaan satokauteen. Käytä aina puhtaita ottimia, kun otat purkista tavaraa, niin kurkut säilyvät hyvin.
Vinkki: Perinteisesti purkit pestään ja kuumennetaan esim. uunissa tai keittämällä. Sterilointi onnistuu myös helposti astianpesukoneessa, eli pese purkit ennen täyttöä kuumalla pesuohjelmalla, jossa on kunnon kuivausohjelma viimeisenä vaiheena. Ajoita pesu niin, että saat kuumat purkit pois koneesta siinä vaiheessa, kun muut työvaiheet ovat valmiina täyttöä varten.

こちらも気になるかもしれません

Kurpitsa-halloumipasta

Talvikurpista on monipuolinen kasvis ja lajikkeesta riippuen helppokin kasvatettava, joka antaa parhaimmillaan yltäkylläisen sadon.  Kurpista on valkosipulin ohella helpoimpia säilöttäviä, sillä se säilyy pitkälle talveen aivan huoneenlämmössä. Keittiössä sen käyttö ei rajoitu va...

Karviascurd

Punaisista karviaisista saat kauniin, kirpsakan ja makean tahnan eli curdin, joka sopii esim. leivonnaisten täytteeksi, jäätelön kastikkeeksi, paahtoleivän tai keksien päälle tai vaikka jogurtin tai rahkan maustamiseen. Superhelppo ja nopea curd on tehty hillosokerilla, joten se ...

Tsatsiki

Itäisen Välimeren kurkkutahna tsatsiki on oiva keino käyttää loppukesän runsasta kurkkusatoa. Tsatsiki sopii syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä, pitaleivän tai hampurilaisen täytteenä tai esim. salaatin, savukalan tai lihapullien lisukkeena. Tällä ohjeella saat paksun, pehmeä...