Viljelysäkit


Viljelyvinkit by Sari, 23.5.2022
Viljelysäkit ovat yleensä geotekstiilistä tehtyjä erikokoisia kangasruukkuja, joissa voidaan kasvattaa sekä kukkia että vihanneksia tai vaikkapa marjapensaita! Meidän valikoimastamme löytyvät säkit ovat ekologisia, kierrätyspulloista Euroopassa valmistettuja. Pienemmissä malleissa on kahvat, joiden avulla säkkejä on helppo siirrellä esim. parvekkeella.

Keveytensä ja helpon liikuteltavuudensa ansiosta viljelysäkit ovat omiaan terasseille ja parvekkeille, mutta niitä kannattaa ilman muuta hyödyntää myös lisätilana kasvimaallakin. Parvekkeella säkin alle kannattaa laittaa jonkin alusta, johon ylimääräinen vesi pääsee valumaan, jotta parvekkeen lattia ei kärsi vesivahingosta. Säkit kestävät käytössä useamman vuoden, ja toisin kuin esim. saviruukut, ne voi tarvittaessa jättää ulos talveksi, sillä kankainen materiaali ei halkea jäätyessään. Siksi ne sopivat myös monivuotisten kasvien viljelyyn.

Kankaisella viljelysäkillä on monia etuja tavallisiin ruukkuihin verrattuna. Huokoinen rakenne ehkäisee liikakastelua, kun ylimääräinen vesi pääsee valumaan ulos säkistä. Kankaan rakenteen ansiosta juuristo saa myös paremmin happea ja kuumalla säällä kuuma ilma pääsee helposti poistumaan ruukusta. Ilmavalla rakenteella on vielä yksi merkittävä etu: kun kasvin juuret törmäävät viljelysäkin reunaan ja säkin kankaan läpi tulevaan ilmaan, juuret eivät lähdekään kasvamaan ruukun reunoja pitkin kuten perinteissä ruukuissa, vaan juuren kasvu pysähtyy ja juuri haarautuu. Tätä kutsutaan ilmatypistykseksi (air pruning) ja sen ansiosta kasville kehittyy vahva ja laaja juuristo, joka ottaa tehokkaammin sekä vettä että ravinteita kasvualustasta.

Säkkien minimikokosuosituksia:
  • 1 chili/paprika/ruukkutomaatti tai muutama kesäkukka n. 8-10 litraa
  • 1 tomaatti/kurkku/kesäkurpitsa/peruna n. 20-25 litraa
  • 1 vesimeloni/meloni n. 40-55 litraa
  • muutama marjapensas 100x100 cm viljelysäkki
  • 9 ruudun ruutuviljelmä (kukkia ja/tai vihanneksia) 100x100 cm viljelysäkki
Viljelysäkin hoitoa helpottavat erilaiset kasteluratkaisut. Erikokoiset olla-kastelijat sopivat säkkien kasteluun ja säkin koon mukaan voi valita pienen kastelupiikillä varustetun ollan tai upotettavan ollan.

Voit myös käyttää viljelysäkin alla aluslautasta tai esim. kurakaukaloa, johon liika kastelu- tai sadevesi kertyy ja toisaalta alusta helpottaa vaikkapa lomailua, kun sen voi täyttää vedellä, jolloin vesi imeytyy ylös säkkiin vähitellen ja säkki pärjää ilman kastelua muutaman päivän.

こちらも気になるかもしれません

Talvivalkosipulin kasvatus

Talvivalkosipulin kasvatus on tosi helppoa, mutta kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa: istukkaat istutetaan syksyllä, ja satoa pääsee korjaamaan seuraavana kesänä. Odotus kuitenkin kannattaa, sillä tuore valkosipuli on erinomaista! Sipuleista voi myös kerätä pieniä määriä lehtisatoa...

Ruutuviljely

Ruutuviljely eli englanniksi square foot gardening on helposti skaalautuva viljelytapa, joka sopii sekä kasvulavoihin, avomaalle että reilunkokoisiin viljelysäkkeihin pienellekin pihalle tai kuistille. Ruutuviljelyllä voit helposti kasvattaa monipuolista satoa pienelläkin alalla....